PAS sudah jadi ultra konservatif, kata penganalisis


Yasmin Ramlan Nabihah Hamid

Presiden PAS Abdul Hadi Awang baru-baru ini berkata hanya orang Islam akan ada peranan sebagai pembuat dasar, termasuk jadi anggota kabinet, dalam sebuah kerajaan parti Islam itu. – Gambar fail The Malaysian Insight, 26 Disember, 2017.

PAS sudah mula semakin jelas jadi sebuah parti ultra konservatif, kata penganalisis politik, selepas presidennya Abdul Hadi Awang membuat kenyataan hanya orang Islam akan ada peranan sebagai pembuat dasar, termasuk jadi anggota kabinet, dalam sebuah kerajaan parti Islam itu.

Mereka berpendapat kenyataan Hadi itu dibuat untuk menarik undi Melayu dan Islam, tetapi pada masa sama menjauhkan lagi penyokong bukan Islam dengan parti itu.


Bermula July 2018, akses bagi laporan penuh hanya untuk anda yang melanggan. Daftar sekarang dan nikmati satu (1) minggu akses percuma!

Langgan sekarang!


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen


  • Percakapan Tok Hadi tiada kredibiliti lagi. Beliau tidak pegang kepada satu prinsip seperti tokoh tokoh Pas dahulu. Pemimpin pemimpin dahulu seperti Tok Guru Nik Aziz, Fadzil Noor, Burhanuddin Helmi adalah tokoh tokoh yang berpegang kepada prinsip. Mereka tidak merebut kuasa atau pun harta atau pun mementingkan diri. Maka pengikut pengikut pun amat bersetia kepada pemimipin. Kini pemimipin pemimpin merebut rebut dengan tidak segan silu mempamirkan kekayaan dan kemewaan mereka. Sungguh pun mereka tidak memegang sebarang jawatan dalam kerajaan mereka memperolehi kekayaan dengan bersekongkol dengan pemimpin BN. Dengan dakwaan pemimpin pemimpin telah menerima wang melebihi rm90 juta, kredibiliti pemimpin Pas dikaca mata pengikutnya memang jatuh. Disamping itu persediaan Pas untuk berkerjasama dengan BN dalam pilihan raya sudah tentu akan memburukan lagi keadaan bagi Pas. Maka Pas sudah tentu akan menghilang sokongannya dikalangan masyarakat Malaysia.

    Dimuat naik 5 tahun yang lalu oleh Saham san

  • bukan ultra konservatif tp sebenarnya dh jd parti taliban melayu

    Dimuat naik 5 tahun yang lalu oleh Leslie Chan

  • Ini ujian orang Melayu yang bersejarah lebih Lama Dari Islam menolak pandangan extremis. Is juga ugutan terhadap semua orang Sarawak Dan Sabah Yang dijanji tidak begini Dalam MA63.

    Dimuat naik 5 tahun yang lalu oleh Bigjoe Lam