PAS akan bersama Bersatu sebab mudah dapat kerusi, kata penganalisis


Chan Kok Leong

PAS diramal teruskan hubungan dengan Bersatu dan meninggalkan Umno kerana dapat mengelak konflik besar rundingan kerusi dalam PN. – Gambar fail The Malaysian Insight, 5 Januari, 2021.

PENGANALISIS meramalkan PAS akan meneruskan hubungannya dengan Bersatu dan meninggalkan Umno kerana dapat mengelak konflik besar rundingan kerusi dalam Perikatan Nasional (PN) berbanding rundingan dengan Umno.

Tidak seperti Umno, PAS tidak mempunyai masalah dengan Bersatu daripada segi pembahagian kerusi, kata pengarah Pusat Ilham Hisomuddin Bakar.

“Kekuatan PAS ada di Kedah, Kelantan dan Terengganu di mana Bersatu tidak ada, dan PAS tidak akan berhadapan kesukaran untuk mendapatkan kerusi yang diinginkan di negeri-negeri itu.

“Sebaliknya, PAS akan selalu ada konflik dengan Umno yang juga kuat di Kedah dan Terengganu dan pada tahap lebih rendah, di Kelantan,” kata Hisomuddin.

Bersatu ingin bertanding lebih dari 31 kerusi parlimen yang dimilikinya dalam pilihan raya akan datang, separuh daripadanya pada asalnya adalah kerusi yang dimenangi oleh Umno pada 2018, sebelum para penyandang jawatan itu berpindah ke Bersatu.

Umno menolak idea untuk menyerahkan salah satu kerusi yang ditandinginya kepada Bersatu, dengan berkata parti yang lebih kecil hanya akan melemahkan mesin dan sumber parti.

Ketidakpuasan Umno dengan Bersatu juga berpunca daripada kurangnya portfolio Kabinet utama, walaupun menjadi parti yang lebih besar dan banyak ahli Parlimen.

Namun bagi PAS, selagi kekal dalam kerajaan persekutuan atau kekal bersama Bersatu, parti itu juga akan mempunyai lebih banyak sumber untuk melawan musuh politiknya, tambah Hisomuddin.

“Parti (PAS) dapat mempertahankan faedah yang dinikmatinya hasil dari kedudukan mereka di Putrajaya.”

Semestinya, PAS risau PN akan kalah, jika dilihat pada kenyataan parti itu baru-baru ini yang menganjurkan perpaduan antara Umno dan Bersatu, kata Dr Mazlan Ali dari Universiti Teknologi Malaysia.

“PAS berusaha mengingatkan Umno dan Bersatu tentang pentingnya menjaga perpaduan antara parti-parti dalam kerajaan.

“Tetapi ini tidak meredakan kemarahan dan kegusaran akar umbi Umno, yang memutuskan untuk memutuskan hubungan dengan Bersatu,” kata pensyarah sains politik itu.

“Walaupun PAS gagal menjadi orang tengah dalam perang Umno-Bersatu, parti itu berharap PN dapat bertahan selagi mampu,” kata Mazlan. – 5 Januari, 2021.

Berita penuh di sini.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen