Loji rawatan air Sungai Selangor, Rantau Panjang masih ditutup 


Loji Rawatan Air Sungai Selangor ditutup akibat pencemaran sumber air mentah.– Gambar fail The Malaysian Insight, 4 September, 2020.

LOJI Rawatan Air (LRA) Sungai Selangor Fasa 1, Fasa 2, Fasa 3 dan Rantau Panjang yang dihenti tugas sejak pagi semalam akibat pencemaran sumber air mentah masih belum beroperasi setakat 6.30 pagi ini.

Ketua Komunikasi Korporat Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) berkata pencemaran masih lagi dikesan di muka sauk loji-loji berkenaan dan kini berada pada tahap satu (1) TON.

“LRA hanya boleh beroperasi apabila tahap pencemaran berada pada tahap kosong (0) TON,” katanya dalam satu kenyataan, di Kuala Lumpur, hari ini.

Sebanyak 1,292 kawasan di tujuh wilayah sekitar Lembah Klang mengalami gangguan bekalan air tidak berjadual bermula semalam.

Tujuh wilayah berkenaan ialah Kuala Lumpur, Petaling, Klang/Shah Alam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak dan Kuala Langat.

Maklumat gangguan bekalan air tidak berjadual akan dimaklumkan dari semasa ke semasa menerusi semua medium komunikasi Air Selangor termasuk Twitter, Facebook, Instagram, aplikasi Air Selangor dan laman sesawang kami di www.airselangor.com. – Bernama, 4 September, 2020.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen