MOHD Ali Rustam hari ini mengangkat sumpah jawatan sebagai Yang di-Pertua Negeri Melaka di Balai Istiadat, Seri Negeri, Ayer Keroh di Melaka.
Istiadat Angkat Sumpah Jawatan dan Menandatangani Surat Cara Sumpah Jawatan Yang di-Pertua Negeri Melaka itu bermula kira-kira 10.10 pagi ini.
Mohd Ali, 70, yang juga ketua menteri Melaka Kesembilan diiringi isterinya Asmah Abdul Rahman, 64.
Terdahulu, pengisytiharan jawatan Yang di-Pertua Negeri Melaka itu disempurnakan Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka Hasim Hasan.
Mohd Ali kemudian mengangkat sumpah jawatan dan menandatangani surat cara sumpah jawatan Yang di-Pertua Negeri Melaka.
Ketua Menteri Melaka Sulaiman Md Ali kemudian menyampaikan ucapan diikuti ucapan taat setia, sebelum Mohd Ali buat julung kalinya menyampaikan ucapan sebagai Yang di-Pertua Negeri Melaka.
Mohd Ali kemudian beredar meninggalkan majlis pada kira-kira 11 pagi dan dijadual menghadiri majlis serah tugas Yang di-Pertua Negeri Melaka di Pejabat Yang di-Pertua Negeri Melaka di Melaka.
Hadir pada istiadat itu ialah Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Mas Ermieyati Samsudin, Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan I Ahmad Hamzah, Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Lim Ban Hong.
Turut hadir Speaker Dewan Undangan Negeri Melaka Ab Rauf Yusoh, Ketua Menteri Melaka Ke-10 Idris Haron, dan Ketua Menteri Melaka Ke-11 Adly Zahari.
Semalam, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan mengurniakan Watikah Pelantikan Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Melaka ketujuh kepada Mohd Ali pada majlis di Istana Negara, Kuala Lumpur.
Mohd Ali menggantikan Mohd Khalil Yaakob yang tamat tempoh jawatan sebagai Yang di-Pertua Negeri Melaka semalam. – Bernama, 5 Jun, 2020.
Komen