NEYMAR menyumbangkan AS$1 juta untuk menangani kesan akibat koronavirus di tanah airnya, Brazil, lapor stesen televisyen SBT.
Bintang bola sepak Paris Saint-Germain yang juga pemain ketiga paling mahal di dunia, menderma sebahagian wang itu kepada Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (Unicef) dan bakinya kepada tabung amal yang dilancarkan temannya, Luciano Huck, penyampai televisyen Brazil.
Pejabat media Neymar enggan mengulas perkara itu, berkata:”Kami tidak pernah bincang tentang sumbangan atau jumlah.”
Neymar, 28, mengikut jejak teman PSG Kylian Mbappe, yang membuat sumbangan besar bulan lalu – jumlah yang tidak didedahkan – kepada satu badan amal di Perancis untuk membantu menangani kesan Covid-19.
Huck, yang dikatakan bakal calon dalam pilihan raya presiden Brazil 2022, melancarkan badan amalnya untuk membantu golongan miskin di Rio de Janeiro terutama mereka yang terjejas akibat koronavirus.
Sumbangan itu dibuat ketika pemain bola sepak yang menerima bayaran tinggi didesak mengurangkan gaji mereka ketika krisis ini, di mana industri sukan terjejas teruk hingga ada kelab berdepan kesukaran membayar gaji staf.
Neymar pada masa ini berada di vila mewahnya di Mangaratiba, sebuah bandar pelancongan di luar Rio.
Beliau dikritik minggu lalu susulan gambarnya dirakamkan sedang berehat bersama sekumpulan kawan di gelanggang bola tampar pantai, sedangkan setengah populasi dunia – termasuk di Brazil – sedang dalam perintah berkurung bagi mengelak penularan wabak itu.
Pasukan medianya berkata Neymar tidak menerima pelawat dan dikuarantin di kediaman yang terasing dengan mereka yang pergi ke Perancis bersamanya. – AFP, 4 April, 2020.
Komen