Kenali tentera siber Umno


Diyana Ibrahim

Baru-baru ini, kira-kira 3,500 tentera siber Umno berkumpul dalam satu konvensyen yang turut dihadiri Perdana Menteri Najib Razak. – Gambar fail The Malaysian Insight, 18 November, 2017.

KETIKA blogger pro-Umno dan tentera siber dikenali dengan nama “budak sri kinta” mula aktif memuat naik pandangannya secara online, ia hanya dipenuhi dengan keinginan untuk mencabar kehadiran dominan pembangkang di media sosial selepas pilihan raya umum (PRU) 2008.

Sembilan tahun selepas itu, apa yang bermula sebagai usaha sukarela kini jadi pekerjaan hampir sepenuh masa untuk membantu Umno memenangi perang politik dalam dunia media sosial, dan memastikan Barisan Nasional (BN) tidak sekali lagi mengulangi pencapaian terburuk mereka dalam PRU itu.


Bermula July 2018, akses bagi laporan penuh hanya untuk anda yang melanggan. Daftar sekarang dan nikmati satu (1) minggu akses percuma!

Langgan sekarang!


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen


  • Kenali tentera siber Umno? kenapa tidak kenali tentera siber pembangkang. Menurut seorang bekas ahli DAP beliau mula mengikuti laman sosial Red Bean Army sejak enam bulan sebelum Pilihan Raya Umum Ke-13 dengan menyatakan, tentera siber itu lebih berani menonjolkan identiti dengan meletakkan gambar kacang merah di laman sosial terutama selepas pengikutnya semakin bertambah. Itu baru sahaja DAP, bagaimana dengan PKR, PAS dan lain-lain parti pembangkang

    Dimuat naik 6 tahun yang lalu oleh Amera amani

  • dulu ada yg pakai gambar profil org yg dh meninggal

    Dimuat naik 6 tahun yang lalu oleh Leslie Chan

  • Jentera propaganda umno selalunya disuapkan dedak suoaya lebihbgiat menulis dialam.maya memoertahankan tuan mereka. Berbeza dengan penulis sibeer pembangkang yanh menulus berdasakan pengalaman dan kesedaran.mereka dalam poliyik bagi menastikan negara ditadbur dengan baik dan dana rakyat dalat disalurkan untuk jegunaan rakyat tanoa ada banyak ketiriisan..

    Dimuat naik 6 tahun yang lalu oleh Ujang Mohd