KERAJAAN mengumumkan Pusat Sains Negara dan Planetarium Negara ditutup sementara kepada orang ramai, mulai hari ini bagi mengekang penularan jangkitan Covid-19.
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin mengumumkan penutupan dua pusat tumpuan itu di Facebook.
“Susulan penularan wabak Covid-19, Pusat Sains Negara dan Planetarium Negara akan ditutup kepada orang awam, bermula hari ini, hingga suatu tarikh yang akan diumumkan kelak,” katanya.
Di Twitter, Khairy menyatakan dua pusat yang menjadi tumpuan ramai pelajar sewaktu cuti sekolah itu itu ditutup sehingga keadaan mengizinkan.
“Pusat Sains Negara dan Planetarium Negara ditutup sehingga keadaan mengizinkan. Pasti ramai pelajar ingin mengunjungi pada minggu cuti sekolah. Namun kesihatan rakyat wajar didahulukan,” katanya.
Cuti pertengahan penggal 1 bermula dari 13 Mac dan akan tamat pada 21 Mac depan.
Bagi mengelak penularan wabak Covid-19, Kementerian Kesihatan Malaysia juga menasihatkan orang ramai untuk kurang beraktiviti di luar selain kurang sentuhan dan bersalaman. – 16 Mac, 2020.
Komen