Pemandu E-hailing masih keliru dengan peraturan penyediaan CRS


Ragananthini Vethasalam

Grab berkata dalam hantaran Twitter memberikan maklum balas kepada persoalan itu menjelaskan bahawa pada masa ini pemandu perlu menyediakan tempat duduk untuk penumpang kanak-kanak.– Gambar fail The Malaysian Insight, 5 Disember, 2019.

HAMPIR seminggu sejak sistem pengekangan anak (CRS) untuk kenderaan persendirian dikuatkuasa pada 1 Januari, , muncul pula kekeliruan di kalangan pemandu e-hailing sama ada peraturan itu turut terpakai kepada  mereka.

Persatuan Pemandu E-Hailing Malaysia (MeHDA) berkata dalam hantaran Facebook berkata bahawa Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) bahawa CRS tidak diwajibkan untuk kenderaan e-hailing.

Difahamkan bahawa keputusan itu hanya terpakai kepada kenderaan persendirian pada ketika ini.

“Tidak ada pengumuman yang jelas. Kami hanya bimbang bahawa tiba-tiba kami mungkin diminta untuk memasangnya. Sekiranya RM50, okay. Tetapi ini RM200-300,” kata pemandu Grab yang hanya mahu dikenali sebagai Sha.

Pemandu juga berkata bahawa perkara itu juga berkait rapat dengan hasil pulangan pelaburan.

“Kita tidak tahu berapa kerap kita akan dapat penumpang dengan anak-anak yang memerlukan kerusi kereta?,” katanya.

Begitu juga, seorang pemandu e-hailing yang tidak mahu dinamakan berkata bahawa dia juga tidak pasti sama ada pemandu perlu menyediakan CRS atau jika kanak-kanak di bawah ketinggian 135cm boleh menaiki kenderaan e-hailing seperti biasa.

“Kami memiliki kereta kami dan ia jatuh di bawah kategori kenderaan persendirian ?,” katanya.

Sementara itu, Grab berkata dalam hantaran Twitter memberikan maklum balas kepada persoalan itu menjelaskan bahawa pada masa ini pemandu perlu menyediakan tempat duduk untuk penumpang kanak-kanak.

“Buat masa ini, pemandu diperlukan untuk menyediakan kerusi kanak-kanak untuk penumpang dengan bayi. Walau bagaimanapun, kami masih menunggu perbincangan dengan pihak berkuasa mengenai perkara ini dan akan mengumumkan perkara berkaitan dalam masa terdekat. Terima kasih kerana kebimbangan anda,” 

The Malaysian Insight masih menunggu maklum balas Kementerian Pengangkutan berhubung perkara ini. – 5 Januari, 2020.


 


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen