Rewcastle Brown perlu hadir ke mahkamah kes fitnah Sultanah Zahirah


Bede Hong

Pengarang Sarawak Report Clare Rewcastle-Brown perlu hadir di mahkamah untuk mempertahankan dirinya dalam saman fitnah yang dibawa oleh Sultanah Nur Zahirah. – Gambar fail The Malaysian Insight, 13 Disember, 2019.

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur memutuskan unsur fitnah terbukti dalam saman Sultanah Terengganu terhadap pengasas dan pengarang Sarawak Report Clare Rewcastle-Brown.

Warga British itu didakwa membuat kenyataan fitnah ke atas Sultanah Nur Zahirah dalam buku “The Sarawak Report – The Inside Story of the 1MDB Expose” yang dilancarkan September tahun lepas.

Hakim Ahmad Zaidi Ibrahim berkata Rewcastle-Brown perlu hadir di mahkamah bagi mempertahankan dirinya dan beliau juga akan diperiksa balas oleh plaintif secara terbuka.

Dua lagi defendan yang dinamakan dalam saman iaitu penerbit Gerakbudaya Enterprise Chong Ton Sin dan syarikat percetakan Vinlin Press Sdn Bhd juga perlu hadir ke mahkamah.

Ahmad memutuskan Sultanah Nur Zahirah tidak perlu hadir ke mahkamah kerana sudah terbukti difitnah.

Keputusan hari ini adalah mengenai permohonan Sultanah Nur Zahirah yang difailkan pada 13 Mei di bawah Aturan 14A Kaedah-Kaedah Mahkamah 2012.

Pengurusan kes untuk tarikh percubaan selanjutnya ditetapkan pada 20 Januari.

“Kami mengekalkan Rewcastle tidak pernah mempunyai peranan. Penerbitan buku kedua adalah petunjuk jelas tentang itu.

“Keterangannya agak jelas. Malah seorang kanak-kanak yang membacanya juga akan tahu,” kata peguam Sultanah Nur Zahirah, Mohd Haaziq Pillay Abdullah selepas prosiding hari ini.

Membantu Haaziq hari ini ialah peguam Denzel Tan Jiin Hock manakala peguam Khalis Isma Alif Ismail mewakil ketiga-tiga defendan. 

Pasukan perundangan Rewcastle Brown diketuai oleh peguam Amerikc Sidhu yang tidak hadir ke mahkamah hari ini. – 13 Disember, 2019.

Berita penuh di sini. 


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen