Haramkan motor kapcai, kata aktivis keselamatan jalan raya


Zaim Ibrahim

Aktivis keselamatan jalan raya Shahrim Tamrin berkata motosikal berkapasiti rendah di bawah 250cc atau motor kapcai mudah terdedah kepada kemalangan. – Gambar fail The Malaysian Insight, 23 September, 2019.

KERAJAAN patut menggantikan motosikal berkapasiti rendah di bawah 250cc atau motor kapcai secara beransur-ansur dengan motosikal elektrik berkuasa rendah untuk menangani masalah kemalangan, kata seorang aktivis keselamatan jalan raya.

Kerajaan wajar menimbang untuk membenarkan hanya skuter elektrik dengan kelajuan tidak lebih 80km sejam, seperti yang dilaksanakan di beberapa negara lain, kata Shahrim Tamrin.

“Saya akan serah satu cadangan kepada kerajaan untuk memperkenalkan dasar bagi memastikan tiada lagi kapcai dalam lima tahun akan datang.

“Maksud saya, untuk menghentikan jualan kapcai atau tidak menggalakkan atau memudahkan untuk jual skuter elektrik,” katanya dalam satu Forum Keselamatan Penunggang Motosikal anjuran Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) di Arau, Perlis, hari ini.

Motosikal yang mula masuk pasaran Malaysia sejak akhir 1950-an ini mampu mencapai kelajuan sehingga 120km atau 140km sejam dan dibenarkan di lebuh raya.

Ia popular dalam kalangan pengguna jalan raya kerana harga yang mampu milik dan mudah dikendali.

Pada 2013, menteri Kerja Raya Fadilah Yusof pernah mencadangkan motosikal kapasiti enjin rendah dilarang daripada menggunakan lebuh raya, juga atas alasan sama, untuk mengelak risiko kemalangan jalan raya ke atas mereka.

Menurut Shahrim, berdasarkan data tahun 2017 daripada Polis Di-Raja Malaysia (PDRM), daripada hampir 500,000 motosikal pelbagai kategori yang berdaftar, 485,402 adalah motosikal jenis 250cc.

Jelas beliau, skuter elektrik tidak mampu dibawa laju dan mampu mengekang naluri remaja untuk menunggang motosikal secara berbahaya.

“Anda baru berumur 15 atau 16, nak bawa motor, bawalah. Tetapi bukan motosikal kapcai yang ditunggang secara laju.

“Skuter ini mesra alam sekitar dan tidak boleh ditunggang dengan jarak yang jauh,” katanya lagi.

Dalam pada itu, Shahrim menegur pendekatan pemasaran syarikat pengeluar motosikal yang cenderung menggalakkan budaya berlumba di jalan raya berbanding soal keselamatan.

Pengiklanan seperti ini mempengaruhi anak muda melihat motosikal sebagai alat untuk berlumba, tidak kira di bandar mahupun di luar bandar, katanya.

“Walaupun syarikat motosikal tidak promosi pun, remaja akan ke kedai motosikal dan minta diubah suai untuk jadi lebih laju.

“Jadi, pengeluar motosikal sedar tentang pasaran itu sejak 15 tahun lepas dan mereka terapkan motor kapcai untuk kelajuan dan berlumba.”

Sementara itu, Penolong Pengarah Penguatkuasaan Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Bukit Aman, Bakri Zainal Abidin setuju dengan cadangan Shahrim agar kerajaan menetapkan lesen menunggang motosikal mengikut umur penunggang dan kapasiti enjin.

Katanya, pada tahun lepas, kemalangan melibatkan kereta lebih tinggi daripada motosikal, tetapi mangsa kemalangan motosikal yang lebih ramai maut.

“Pada 2018, kemalangan motokar adalah paling tinggi iaitu 591,399 dan motosikal sebanyak 113,288.

“Tetapi, daripada kematian yang direkodkan, 65 peratus adalah pengguna motosikal iaitu kadar yang paling tinggi,” katanya.

Statistik PDRM pada 2018 juga menunjukkan 4,128 penunggang dan pembonceng motosikal maut manakala pada 2017 adalah 4,348.

Kemalangan maut melibatkan kereta pula adalah 1,167 pada 2018 dan 1,269 pada 2017 iaitu kedua tertinggi berbanding kenderaan lain.

Sebelum forum pada hari ini, Miros semalam menganjurkan bengkel penunggangan selamat kepada mahasiswa Universiti Malaysia Perlis. – 23 September, 2019.

Ralat: Laporan ini diperbaiki daripada laporan asal dengan memasukkan petikan yang lebih tepat. Segala kesulitan amat dikesali.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen