Tragedi menyerah kepada takdir


Noor Azam Shairi

Anggota bomba menjalankan pemeriksaan di bahagian tingkat atas Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah yang terbakar awal pagi tadi. – Gambar The Malaysian Insight oleh Najjua Zulkefli, 14 September, 2017.

KEMALANGAN memang berlaku di mana-mana tetapi ada sesuatu yang luar biasa tentang kemalangan dalam dunia Islam, yang kadang-kala sulit untuk kita fahami — seperti tragedi kebakaran di sebuah sekolah tahfiz di Kuala Lumpur yang membunuh 23 pelajar dan gurunya awal hari ini.

Kemalangan, nahas, bencana dan musibah yang terjadi selalu diterima dengan pasrah dan penuh penyerahan sebagai takdir. Begitulah umat Islam dituntut untuk percaya bahawa setiap sesuatu yang berlaku adalah ketentuan yang sudah ditetapkan Allah. Ia satu daripada enam rukun keimanan bagi seseorang yang mengaku beragama Islam.


Bermula July 2018, akses bagi laporan penuh hanya untuk anda yang melanggan. Daftar sekarang dan nikmati satu (1) minggu akses percuma!

Langgan sekarang!


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen


  • Assalam Tuan,
    Benar tuan, bukan bulat menyerah kepada takdir..
    Dari Anas bin Malik sabda Rasulullah SAW..kepada seorang Arab Badawi yamg mahu berserah kepada takdir, tak mahu menambat untanya.ikatlah unta itu, kemudian bertawwakallah...

    Dimuat naik 6 tahun yang lalu oleh Amran Bin Ibrahim