CABANG PKR di setiap negeri kini boleh memilih pengerusi PKR negeri mereka sendiri, kata presiden parti, Anwar Ibrahim.
Ini bermakna cabang parti di Semenanjung akan mempunyai kuasa autonomi yang sama seperti PKR di Sarawak dan Sabah.
Anwar berkata walaupun presiden parti mempunyai kuasa untuk melantik pengerusi negeri di semenanjung, beliau kini akan menyerahkan kuasa itu kepada negeri dan hanya perlu merujuk kepadanya mengenai pilihan mereka.
Beliau berkata demikian di Kuching hari ini ketika menghadiri mesyuarat ketua-ketua cabang negeri yang mengundi pengerusi baru PKR Sarawak.
Semalam, Anwar mengumumkan pelantikan pengerusi PKR untuk beberapa negeri iaitu Perak, Negeri Sembilan, Kedah, Sabah, Melaka dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.
Mereka yang dilantik ialah Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak (Perak), Aminuddin Harun (Negeri Sembilan), Johari Abdul (Kedah), Christina Liew Chin Jin (Sabah), Zahir Hassan (Kuala Lumpur) dan Halim Bachik untuk Melaka.
Calon pengerusi PKR Sarawak, Menteri Kerja Raya Baru Bian, dirancang supaya dapat terus kekal dengan jawatan pengerusi PKR Sarawak.
Baru, bagaimanapun, tidak menghadiri mesyuarat hari ini sehingga mendapat kritikan sesetengah pihak, namun Anwar menjelaskan bahawa Baru telah menjelaskan ketidakhadirannya.
“Beliau berkata tidak dapat hadir kerana mempunyai acara di gereja yang telah diatur (di kampungnya, Lawas).”
Ketua Penerangan PKR Sarawak Vernon Kedit kemudian menjelaskan bahwa Baru juga memiliki beberapa acara lain yang diatur di Lawas dan ia tidak dapat ditunda. – 14 Disember, 2018.
Komen