Blackrock tidak terlibat dalam penswastaan ​​MAHB, kata GIP


GIP sekali lagi menegaskan Blackrock Inc tidak terlibat dalam sebarang cara transaksi berkaitan penswastaan ​​MAHB melalui GDA. – Gambar fail The Malaysian Insight, 21 Jun, 2024.

RAKAN Infrastruktur Global (GIP) sekali lagi menegaskan Blackrock Inc tidak terlibat dalam sebarang cara transaksi berkaitan penswastaan ​​Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) melalui Gateway Development Alliance (GDA), lapor Bernama.

Ketua Bahagian Pengangkutan di GIP dan Pengarah GDA, Phil Iley berkata pada Januari 2024 ia diumumkan GIP sedang diambil alih oleh Blackrock dengan urus niaga itu dijangka selesai pada suku ketiga 2024.

Beliau berkata Blackrock mengiktiraf kepakaran GIP dalam pelaburan infrastruktur.

“Selepas transaksi ini dimuktamadkan, pihak pengurusan sedia ada GIP akan mengekalkan kawalan penuh dan tanggungjawab bagi hala tuju strategik dan operasi GIP serta syarikat-syarikat di bawah pelaburan kami,” katanya dalam jawapan bertulis kepada Bernama.

GIP merupakan pelabur infrastruktur terkemuka yang menguruskan aset bernilai AS$112 bilion (RM527.5 bilion) bagi pihak pelaburnya, yang terdiri daripada kira-kira 500 institusi pelaburan di seluruh dunia.

Pada 15 Mei lepas, GDA dan pemegang sahamnya mengumumkan tawaran sukarela prasyarat untuk mengambil alih semua saham dalam MAHB yang belum dimiliki oleh Konsortium, pada harga tawaran sebanyak RM11 sesaham yang bersamaan dengan RM18.4 bilion.

Konsortium itu diterajui oleh dua Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan Malaysia - Khazanah Nasional Bhd melalui anak syarikat milik penuhnya, UEM Group Bhd dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Iley berkata, GIP memiliki kepakaran dalam pelaburan, pengurusan dan pengoperasian antara perniagaan infrastruktur terbesar dan paling rumit di dunia, termasuklah beberapa lapangan terbang.

Pelaburan dalam MAHB

Menurut Iley, tawaran yang dikemukakan oleh GDA merupakan peluang untuk menggunakan kepakaran yang ada bagi membawa penambahbaikan di MAHB yang akan memanfaatkan semua pemegang taruh termasuklah penumpang, syarikat penerbangan, kakitangan dan perniagaan lain secara lebih meluas yang berkaitan dengan lapangan terbang MAHB, daripada pelancongan hingga kepada pembuatan.

“Menerusi pelaburan yang signifikan dalam MAHB, kami dan rakan strategik lain memiliki insentif yang sangat kuat untuk memastikan ia mencapai sasaran yang telah kami gariskan.

“Di samping itu, meskipun kami hanya merupakan pemegang saham minoriti, kami turut akan memainkan peranan selaku rakan strategik teknikal dalam GDA dan menyediakan MAHB dengan seberapa banyak sokongan dan bantuan operasi yang mereka perlukan.

“Kami bersama-sama rakan konsortium yang lain sangat optimis dan komited untuk membawa MAHB ke tahap yang lebih tinggi,” katanya. – 21 Jun, 2024.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen