Khairuddin dakwa Radzi lakukan jenayah qazaf, dinasihat bertaubat


Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata Dr Radzi Jidin dinasihat bertaubat kerana didakwa menyebut beberapa perkataan jelik terhadap Perdana Menteri Anwar Ibrahim yang termasuk dalam kesalahan jenayah qazaf. – Gambar fail The Malaysian Insight, 21 September, 2023.

NAIB Presiden Bersatu Dr Radzi Jidin dinasihat bertaubat kerana didakwa menyebut beberapa perkataan jelik terhadap Perdana Menteri Anwar Ibrahim yang termasuk dalam kesalahan jenayah qazaf.

Bekas Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata qazaf juga termasuk dalam kategori jenayah hudud serta antara dosa besar dalam Islam.

“Ia menjadi satu kesalahan jenayah syariah dalam Akta dan Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah di negeri-negeri dalam Malaysia.

“Bagaimana perkara itu dibiarkan berlaku dalam Parlimen tanpa sebarang teguran sedangkan dalam Parlimen terdapat ustaz-ustaz yang mendalami pengajian Islam dan memperjuangkan pula pelaksanaan hudud dalam negara,” kata Mohd Khairuddin yang juga bekas Ahli Parlimen Kuala Nerus menerusi hantaran di akaun Facebook beliau.

Radzi mengeluarkan perkataan berkenaan ketika bertikam lidah dengan Anwar semasa Menteri Kewangan itu menggulung perbahasan usul Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 di Dewan Rakyat pada Selasa. – Bernama, 21 September, 2023.



Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen