Kerajaan digesa tingkat langkah kekang jangkitan Covid-19 di pusat tahanan


Pendatang asing tanpa izin ditahan di Petaling Jaya, Selangor semasa PKPD pada 20 Mei 2020. – Gambar fail The Malaysian Insight, 23 Mei, 2020.

KUMPULAN masyarakat sivil mendesak Putrajaya meningkatkan langkah pencegahan penyebaran Covid-19 di kalangan warga asing di pusat tahanan selepas berlaku jangkitan di dua tempat.

Kumpulan yang memperjuangkan hak tahanan, EDICT berkata kerajaan mesti memenuhi tugasnya menjaga para tahanan yang diuji positif.

Ia melahirkan kebimbangan terhadap pendatang tanpa dokumen dan pengujian terhadap Covid-19 daripada 645 tahanan di pusat tahanan imigresen Bukit Jalil baru-baru ini.

Tiga puluh lima daripada mereka dilaporkan disahkan positif Covid-19 sementara 210 sedang menunggu keputusan. Baki 400 pula diuji negatif.

EDICT berkata ketika sempadan negara dan penguatkuasaan undang-undang imigresen mesti dihormati, Putrajaya juga harus berhenti meletakkan tahanan di pusat yang sesak yang mendedahkan mereka kepada Covid-19.

“Potensi penyebaran Covid-19 oleh mereka yang tinggal dalam kuarters tertutup harus ditangani dengan sangat hati-hati,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

EDICT, yang berulang kali mengingatkan tindakan mengurung orang semasa perintah kawalan pergerakan tidak produktif kerana melanggar kriteria jarak sosial, berkata kerajaan harus menyediakan prosedur operasi standard (SOP) sebagai keutamaan.

“Cuba dahulu, dapatkan peralatan dan infrastruktur yang diperlukan dan latih anggota penguat kuasa sebelum mengumpulkan pendatang tanpa izin,” katanya.

“Kita adalah negara di bawah peraturan undang-undang dan tahanan, walaupun mereka warga asing, mereka harus dilayan dengan bermaruah dan pegawai awam bertanggungjawab terhadap kesihatan dan kebajikan mereka.”

Kumpulan itu juga berkata mereka sangat prihatin terhadap kesejahteraan fizikal dan emosi pegawai penguat kuasa dan semua orang yang bekerja di pusat tahanan.

Ia berkata ketiadaan SOP, menahan pekerja tanpa dokumen mendedahkan pegawai awam kepada “trauma yang bahkan boleh mengakibatkan kematian”.

“Kehadiran sebilangan besar pekerja tanpa dokumen di Malaysia harus ditangani dengan berhati-hati.

“Ia harus ditangani dengan cara berperikemanusiaan, di bawah undang-undang, tanpa mendedahkan pegawai awam yang sekian lama menderita kepada risiko yang boleh dielakkan.”– 23 Mei, 2020.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen