SPRM siasat kontrak makmal, Dr Adham umum KKM sedia kerjasama


Kalidevi Mogan Kumarappa

SPRM difahamkan sedang menjalankan siasatan ke atas dakwaan sebuah syarikat tidak layak mendapat kontrak makmal bernilai RM30 juta di bawah Kementerian Kesihatan. – Gambar fail The Malaysian Insight, 4 Mei, 2020.

AGENSI anti rasuah sedang menyiasat sebuah syarikat yang didakwa secara tidak layak mendapat kontrak kelengkapan sebuah makmal yang dianggarkan bernilai RM30 juta, kata sumber. 

The Malaysian Insight juga difahamkan syarikat sama mendapat kontrak membekalkan kelengkapan sistem makmal di bawah Kementerian Kesihatan.

Sumber di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagaimanapun enggan mendedahkan nama kementerian yang terlibat dalam siasatan itu.

“Saya tidak boleh dedahkan nama kementerian tetapi beberapa saksi akan dipanggil dalam masa terdekat,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Sumber memberitahu sebuah pasukan penyiasat sudah ke kementerian itu minggu lepas, dengan fokus siasatan bertumpu pada ketelusan penganugerahan kontrak tersebut.

“Siasatan kes ini masih di peringkat awal. Kes ini dimulakan sejak kami mendapat maklumat mengenai pemberian kontrak selain beberapa maklumat di media sosial yang mempersoalkan cara pemberian kontrak,” katanya.

Menteri Kesihatan Dr Adham Baba hari ini mengumumkan kesediaan pihaknya bekerjasama dengan agensi rasuah bagi memastikan kementeriannya bersih dan berintegriti, ketika ada desas-desus pegawai di kementeriannya disiasat oleh SPRM.

“KKM sentiasa memantau dan memastikan jati diri serta integriti warga KKM berada pada tahap yang terbaik. 

“KKM akan sentiasa menyokong penuh usaha SPRM membasmi gejala rasuah serta penyelewengan. 

“KKM akan terus bekerjasama dengan SPRM termasuklah dalam memastikan warga kementerian sentiasa menitikberatkan nilai integriti sepenuhnya,” katanya dalam kenyataan ringkas, hari ini.

Pada 30 April lalu, peguam Wee Choo Keong meminta Kementerian Kesihatan bersikap telus berhubung kontrak perolehan yang diberikan kepada sebuah syarikat yang didakwa tidak layak, yang melibatkan usaha melawan Covid-19.

Beliau mendakwa syarikat itu adalah sebuah syarikat pemaju hartanah tetapi mendapat kontak melengkapkan makmal bagi tujuan saringan jangkitan dan kemudian untuk membekalkan PPE. – 4 Mei, 2020.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen