Covid-19 jejas industri automotif


Afif Abd Halim

SEKTOR automotif negara menyaksikan penjualan kenderaan merosot 96% pada Jun kepada 1,921 unit berbanding 47,204 pada Mei 2021, faktor utama disebabkan menghentikan operasi penjualan di kebanyakan negeri.

Lebih satu perempat daripada 6,000 pusat pengedaran kenderaan terpakai dan baharu di seluruh negara dijangka ditutup pada suku berikutnya jika sekatan pergerakan ketat berterusan. Banyak peniaga kecil sedang berdepan aliran tunai yang ketat.

Pengedar kereta perlu membayar RM120 juta sebulan untuk gaji pekerja, sewa dan pinjaman, sementara penjual kereta baharu dan terpakai serta syarikat kredit berkata kos operasi membabitkan sehingga RM20,000 sebulan.

Syarikat kereta, terutama yang berurusan dengan model terpakai dan rekondisi, bukan hanya menjejaskan kos operasi operasi mereka, tetapi penyusutan nilai kenderaan. 

Sementara itu, kenderaan lebih lama terdedah kepada risiko rosak, memerlukan pembaikan.

Bagaimanapun, Kementerian Pengangkutan menjadikan syarikat kereta terpakai sebagai penyelamat dengan membenarkan pendaftaran dan pertukaran hak milik dilakukan secara dalam talian, sementara pemeriksaan Puspakom bagi kelulusan boleh diatur melalui janji temu. – 18 Ogos, 2021.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen